rezerwacje
-
 
Więcej opcji

Wybierz preferowany typ kolonii / obozu:

Wybierz udogodnienia które cie interesują:

Płatności online

Przywieź z wakacji odrobinę szafranu!

05 maj 2009
Szafran, znany nam jako krokus ( Crocus sativus), kojarzy się z początkiem wiosny. W Polsce objęty ochroną, w naturze rośnie w górach. Jego właściwości lecznicze i kosmetyczne znane już były starozytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Dowiadujemy się o nim z egipskich papirusów zawierających teksty medyczne już około roku 3000 p.n.e.  Wówczas używany był jako niezawodny lek na choroby oczu, lecz również składany w ofierze przez kapłanów i faraonów podczas ceremonii religijnych. Był składnikiem używanym do balsamowania zwłok w starozytnym Egipcie.  W X wieku szafran dotarł do Hiszpanii dzięki kupcom arabskim, choć i w Indiach niezależnie  doceniono w tym czasie szafran. W Chinach już w roku 4000p.n.e był uprawiany w medycznych ogrodach i herbariach. Z kolei w starożytnej Grecji zwrócono uwagę na właściwości aromatyczne szafranu, używano go jako afrodyzjaka, dodawano do kąpieli. Gdy nastały czasy średniowiecza, szafran dotarł do Anglii, gdzie według legendy został przywieziony przez orientalnego pielgrzyma, który ukrył tę cenną roślinę w wydrążonej lasce.  Następnie dotarł do Włoch, gdzie uprawiano go na szeroką skalę w Wenecji.
Obecnie w czasie wakacyjnych podróży do rejonu basenu Morza Śródziemnego i na Bliski Wschód, w tym do Egiptu, natkniemy się na szafran w każdym sklepiku z przyprawami. Nadal znane są jego właściwości. Ceniony jest przede wszyskim za delikatny aromat, za wspaniałą barwę, którą można barwić ciasto, ryż, ciasteczka, a nawet zupę. Nadaje specyficznego zapachu alkoholowym trunkom. Do dziś uważany jest za najdroższą przyprawę świata, gdyz z jednego hektara plantacji otrzymuje się od 15 do 25kg suchej przyprawy!
Aby kupić dobry szafran, należy sprawdzić go pod względem aromatu- musi wydzielać  specyficzną woń; a jego kolor powinien być jaskrawy, pomarańczowo- czerwony. Poznamy go także po gorzkim smaku.  Najczęściej w handlu spotyka się szafran w postaci nitek, które należy pognieść i zanurzyć w mleku. Jeśli pojedziecie do Indii, poczujecie smak szafranu w potrawach z ryżu i w słodyczach. W Arabii Saudyjskiej i w Zjednoczonych Emiratach Arabskich kawa musi zawierać w sobie odrobinę szafranu.  W Szwajcarii i na północy Włoch szafranu dodaje się do risotta. W Szwecji na dzień świętej Łucji należy upiec chleb z szafranem.  Swą nazwę szafran otrzymał od arabskiego słowa az-zafaran " żółty i nitka".  Mówi się, że szafran wydziela zapach grzybów, lukrecji, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu. Od wielu wieków szafran leczy złe samopoczucie, katar i kaszel, bezsenność, a nawet impotencję. Ponoć gdy zażyje się go zbyt dużo, ma działanie podobne do opium! Toteż nie wolno uzywać go więcej, niz 5g.  Jest to jedyna przyprawa na świecie, która jednocześnie nadaje potrawie smak, aromat i barwę.
witaj gosciu!

Celem naszego biura jest zorganizowanie  udanego  urlopu, który spełni Państwa oczekiwania. Profesjonalni przewodnicy turystyczni, doświadczeni rezydenci i instruktorzy pomogą w realizacji Państwa  planów. Zapraszam do Urlopowni!
Joanna Moussa, doradca Urlopowni.
info: 0 504 738 725
info@urlopownia.pl
skype:joannatravel
Mój stan newsletter Zapisz się do naszego newslettera!
wybierz kraj

Zakwaterowanie:



Miejsce wyjazdu: